Cel mai însorit loc de pe Pământ: legătura surprinzătoare cu planeta Venus

de: Gabriel Peneș
28 07. 2023

Este cunoscut faptul că deșerturile sunt zonele cele mai aride de pe Pământ. Aici, temperaturile ridicate pârjolesc solul, precipitațiile lipsesc aproape cu desăvârșire, iar șansele de a găsi apă și hrană sunt foarte mici. Cu toate acestea, se poate și mai rău. Cercetătorii au descoperit locul care este cel mai însorit loc de pe Terra și legătura sa absolut surprinzătoare cu Venus, cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar.

Cel mai însorit loc de pe Pământ

Cel mai însorit loc de pe Pământ este situat într-o zonă înaltă a – se putea altfel? – celui mai arid deșert din lume, deșertul Atacama.

Deșertul se află situat pe coasta de nord-vest a Americii de Sud, în nordul statului Chile, fiind limitat la vest de coasta Pacificului, la sud de Peru și la est de Bolivia și Argentina. Aici, nivelul precipitațiilor este incredibil de mic, de doar 1,8 litri pe metru pătrat, pe o perioadă de 10 ani.

Dar cercetătorii au descoperit că platoul Altiplano din acest deșert, situat la o înălțime medie de 3.750 de metri, este zona cea mai însorită de pe Pământ. După cel din Tibet, este platoul cel mai mare de pe planetă.

În această zonă, un studiu publicat recent în Buletinul Societății Meteorologice din America a arătat că datele anterioare primite de la sateliți sunt corecte.

Pentru a verifica acest lucru, oamenii de știință au construit un observator atmosferic, în 2016, la granița de nord-vest a Platoului Chajnantor din același deșert.

Legătura surprinzătoare cu planeta Venus

Măsurătorile au confirmat datele sateliților, ce au înregistrat un record mondial al radiației solare (producția de energie luminoasă venită de la Soare către Pământ) în valoare de 2.177 de wați pe metru pătrat ce a fost stabilit în timpul unei erupții solare din ianuarie 2017, în plină vară în emisfera sudică.

Valoarea atinsă este mult mai înaltă decât cantitatea de radiație care afectează cea mai înaltă parte a atmosferei, unde se înregistrează 1.360 de wați pe metru pătrat.

Între timp, în medie, radianța solară din acest platou este în jur de 308 wați pe metru pătrat – oricum, cea mai mare valoare din lume.

„Este de fapt radiația pe care o primești vara dacă stai sus pe Venus”, a spus autorul studiului, Raul Cordero, un climatolog de la Universitatea din Groningen, pentru The Washington Post.

Să nu uităm că Venus este cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar, atmosfera ultradensă de pe Venus ținând căldura „prinsă” ca într-o seră.

Temperatura medie la suprafața planetei este de 470 de grade Celsius, suficient de ridicată pentru a topi plumbul. Comparația este una „incredibilă”, întrucât Venus este cu aproximativ 28% mai aproape de Soare decât Pământul.

Cordero a mai spus că potențialul de energie solară din Altiplano este, în medie, de două ori mai mare decât în Europa Centrală și coasta de est a Statelor Unite.

Autorii studiului au mai adăugat că aceste caracteristici fac din Platoul Chajnantor „un loc ideal pentru testarea în condiții siuranței, rezistenței și designului viitoarelor centrale electrice fotovoltaice.